I mitt barndomshem serverades det aldrig några kroppkakor. Därför kan inte säga att jag minns min mammas kroppkakor eller att jag ärvt något alldeles särskilt gott släktrecept.
Nej, jag hann fylla 23 år innan jag för första gången stiftade bekantskap med de små färglösa bollarna, och då i form av Lithells helfabrikat. Eftersom jag inte hade några tidigare erfarenheter av hemlagade kroppkakor blev jag helt såld och tycker än idag att det är just så en kroppkaka ska smaka. Jag fortsatte att handla de fabrikstillverkade bollarna fram till den dagen då min närbutik slutade att sälja dem.
Då bestämde jag mig för att laga egna. Jag letade upp ett gammat recept och följde det till punkt och pricka. När de äntligen var klara och jag tog den första tuggan blev jag besviken. De smakade inte alls som de kroppkakor jag var van vid.
Så jag började experimentera, jag ökade mängden mjöl för att få en lite mer seg konsistens, bytte ut fläsket till köttfärs för att fyllningen skulle bli mer krämig och ökade mängden kryddpeppar. De blev precis så som jag vill ha dem, lite sega, kryddiga och fenomenalt goda.
Jag äter mina kroppkakor med rårörda lingon och en klick extrasaltat kallt smör eller crème fraiche blandad med lingon. Ibland byter jag ut lingonen till äppelmos.
- 500 g potatis
- 200 g vetemjöl
- 1 st ägg
- 100 g köttfärs
- 1 st gul lök
- 2 tsk malen kryddpeppar
- salt
- peppar
Gör så här
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Skala och pressa den. Blanda potatispresset snabbt med mjöl, ägg och salt. Skala och finhacka löken. Stek det tillsammans med färsen och kryddor. Forma 12 bollar av potatissmeten, tryck i lök och fläsk och slut igen. Koka i 5-6 minuter i lättsaltat vatten. Kroppkakorna är klara när de flyter upp till ytan.