torsdag 20 oktober 2011

 

Knäckäpplen


När jag växte upp bjöd mina föräldrar in till med en årlig lövktrattningsfest varje höst. De bjöd in vänner och bekanta som fick kratta våra löv och förbereda trädgården inför vintern medan de fick umgås och inmundiga god mat och dryck. Mamma kokade soppa och bakade bröd som serverades på vår altan. När arbetet var klart avslutades det hela med en riktig pangfest. Jag minns ”lövkrattningarna” med glädje. Vi fick vara uppe länge och huset var fullt av folk. Förutom soppan på altanen var knäckäpplen ett återkommande inslag. Mamma gjorde alltid små röda knäckäpplen till alla oss barn. Det flera år sedan jag tänkte på de äpplena och blev alldeles lycklig när kom att tänka dem igår. Jag var helt enkelt tvungen att göra iordning ett gäng. De smakade minst lika gott som jag minns dem och gulliga blev de!
Jag flög 15 år tillbaka i tiden efter en tugga


Knäckäpplen

  • 5 dl strösocker
  • 2 dl sirap
  • 2 ½ dl vatten
  • Några droppar röd karamellfärg
  • 1 dl hackade nötter
  • 10 små äpplen

Gör så här: tvätta äpplena och torka dem väl. Koka upp socker, sirap och vatten till 141 grader, dra kastrullen åt sidan. Droppa i karamellfärg och blanda försiktigt om med en träslev. Doppa äpplena i sockersmeten och låt dem rinna av ordentligt. Doppa äpplet sedan i nötterna och ställ dem på ett bakplåtspapper. Låt stelna innan du hugger in!