tisdag 18 oktober 2011

Fiskbiff med räkmos och syltad fänkål

Jag och min ena bror har sedan några veckor tillbaka infört traditionen ”syskonmåndag”. Den innebär att vi lagar mat och tittar på vetenskapens värld och umgås i all enkelhet. Igår lagade vi fiskfärsbiffar  som vi åt tillsammans med ett potatismos som vi smaksatte med pepparrot och räkor. Om det undgått någon kan jag tala om att jag är högst förtjust i allt som legat i en 1-2-3 lag, så därför syltade vi lite fänkål till den lilla anrättningen.  Fänkål visade sig vara något av det godaste jag syltat! En 1-2-3 lag är den klassiska sillagen som består av en del ättika, två delar socker och tre delar vatten
 För att runda av det hela skedade vi på lite skirat smör över biffen och moset. Mums så gott det blev!


Räkorna i moset gör rätten lite mer "tuggig"


Fiskbiff med räkmos och syltad fänkål 4 port

  • 200 g skinn- och benfri lax
  • 200 g sej eller annan vit fisk
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 1 krm muskotnöt
  • Smör till stekning

Gör så här: Skär fisken i bitar. Mixa fisken och ägget. Tillsätt kryddorna och sedan grädden i en stråle under mixningen. Forma smeten till fyra biffar.  Bryn biffarna i smöret. Sänk värmen och låt efter steka ca 7 min.
Räkmos

  • 600 gram mjölig potatis
  • 1 kg oskalade räkor
  • 2 dl mjölk
  • Ev 2 msk riven pepparrot
  • Hackad persilja
  • Vitpeppar
  • Salt

Gör så här: Koka potatisen i väl saltat vatten. Skala räkorna.  Mosa den färdigkokta potatisen. Värm mjölken. Vispa mjölken och potatisen till en len konsistens. Tillsätt räkor, persilja, vitpeppar och pepparrot. Smaka av med salt.
Syltad fänkål

  • 1 fänkål
  • 1 liten röd lök
  • ½ dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1 ½ dl vatten

Gör så här: Vispa ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Hyvla eller skiva fänkålen tunt. Strimla löken. Lägg grönsakerna i lagen och låt stå minst 1 timme.