söndag 27 november 2011

Kokosbollar på mandelmassa


Nu är det äntligen strålande advent och alla julens sötsaker ska bakas. Jag inleder väntetiden med det bakverk som vi upplänningar kallar kokosboll, som skåningarna kallar gräddbulle, göteborgarna kokosmunk och en del skumboll. Kärt barn har många namn. Jag minns tydligt att de kallade de kokosklädda topparna för gräddbullar i ett avsnitt serien av Ebba och Didrik när jag var liten. Jag tyckte att det lät så otroligt gott och ville ta efter uttrycket. Men benämningen kokosboll sitter tyvärr för djupt rotat i mitt tal och inget annat kommer naturligt.
 Kokosbollen har sina rötter i Danmark där den började bakas redan i början av 1800-talet.
 Igår gav jag mina bollar en botten av mandelmassa,klädde in skummet i mörk choklad och strösslade över kokos och polkagriskross.
 Min kära far som är på besök sa att det var det godaste han någonsin ätit och jag är beredd att hålla med honom, MUMS!
Massan ska vara fin och glänsande
Kokosbollar på mandelmassa 15 st

  • 200 gram mandelmassa
  • 6 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 3 msk vatten
  • 200 g mörk choklad
  • 1 msk smaklös olja (tex raps)
Kokos och krossade polkagrisar
Gör så här: Kavla ut mandelmassa och stansa ut 15 runda bottnar. Lägg på ett bakplåtspapper. Koka vatten och socker till 124 grader. Vispa äggvitorna lätt tills det blir vitt och lite bubbligt. Öka hastigheten och tillsätt sockerlagen i en stråle. Vispa på medelhastighet till marängmassan är rumstempererad och fast(Det tr ganska lång tid). Lägg marängsmeten i en sprits/plastpåse och spritsa toppar på mandelmassabottnarna. Mält chokladen i en bunke över vattenbad, vispa ner oljan i cholkaden. Häll chokladen över skumtopparna med en sked. Strö över kokos och krossade polkagrisar. Ställ kallt tills chokladen stelnat.

Bollarna bara smälter i munnen med den goda botten av mandelmassa