lördag 24 september 2011

Saffransgröt med björnbär

 I morse fick jag något riktigt lyxigt till frukost, saffransgröt med björnbär ochmandel. Gröten blev som en förenklad variant av den gotländska saffranspannkakan.
Saffranspannkakan är en av Gotlands landskapsrätter. I Sverige förknippas de flesta saffransrätter med julen, men på ön serveras denna solgula pannkaka året runt. Gotlänningarna äter i regel sin pannkaka tillsammans med salmbärssylt och vispad grädde. Salmbär är ett litet bär som även kallas för blåhallon. De växer vilt i olika delar av landet och är en släkting till björnbäret. De båda Bärens smak liknar varandra liksom deras färg. Björnbäret är emellertid större och är blankare än det salmbäret som har en matt yta.   
Idag rörde jag ihop färdigköpt gröt med saffran men det går naturligtvis lika bra att koka egen gröt. Koka då risgrynsgröt enligt förpackningens instruktioner och blanda sedan den färdiga gröten med lite vispad grädde.
Hur som hest blev det försvinnande gott!
Jag äter gröten kall men den går lika bra att äta varm med mjölk
Saffransgröt 2-3 port

  • 1 rulle färdigkokt risgrynsgröt (500 g)
  • ½ påse saffran
  • 1 dl skållad, skalad mandel
  • Björnbär eller salmbär efter behag

Gör så här: Blanda gröt, saffran och mandel väl i en bunke. Servera med färska björn- eller salmbär alt sylt.