lördag 20 augusti 2011

KlassiskToscakaka



Toscakakan är en gammal svensk kafferepsfavorit som består av sockerkaka som skyls av ett gyllenbrunt, knäckigt täcke.  Knäckglasyren innerhåller mandel och är söt och seg, precis som en perfekt juleknäck. I veckan bakade jag kakan och påmindes om hur otroligt god den gamla favoriten är. Min intention var att rosta mandlarna innan jag rörde ner dem i glasyrsmeten, men jag glömde tyvärr av det så rostningen får vänta till nästa gång. Jag kan emellertid inte tänka mig annat än att det blir supergott. Till kakan serverade jag färska bär som jag blandade med min rödvinbärsirap.
Förutom den klasiska toscakakan finns det en variant som kallas för falsk toscakaka. Den falska kakan ersätter mandeln med kokos och sockerkakan byts ofta ut till en chokladkaka.  
 Tosca är även namnet på en opera skriven av den Toscanska kompositören Giacomo Puccini.


Toscakaka 16 bitar

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl socker 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ vaniljstång
  • ½ dl mjölk
Knäckglasyr

  • 100 g margarin
  • 1 dl socker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  •  100 g skållad skalad hackad mandel (rostad)
  • 1/2 tsk flingsalt
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform(24 cm). Smält matfettet och låt det svalna. Vispa socker och ägg pösigt. Blanda de övriga ingredienserna i en bunke. Blanda ihop de båda blandningarna och tillsätt smör och mjölk. Grädda kakan i nedre delen ca 20-25 min.  Blanda samman glasyrens ingredienser i en kastrull. Koka upp ingredienserna under omrörning och dra kastrullen från plattan när smeten börjat tjockna. Bred glasyren över den nygräddade kakan. Grädda kakan ytterligare ca 15 min i mitten av ugnen.