söndag 5 februari 2012

Rulltårta med körsbär och punchgrädde




De franska och amerikanska bakverken i all ära men inget är väll så trevligt som vårt svenska fikabröd. Rulltårtan har förvisso sina rötter i Kina och återfinnes i de flesta europeiska länder med den känns ändå genuint svensk för mig. Det är ett fantastiskt bakverk som går att variera i oändlighet med olika fyllningar och smaksättningar.  Fördelen med att fylla rulltårtan med sylt och bär är att den går att frysa in utan problem, vilket kan vara lite vanskligt med smör och gräddkrämer.  Förlusten av de krämiga fyllningarna hämtar jag upp genom att servera rullen med en klick grädde. Idag bakade jag en präktig rulltårta med smak av vanilj. Jag fyllde den med körsbärskompott och serverade den med punschgrädde och rostade hasselnötter.  Ett riktigt söndagsfika!



Rulltårta med körsbär och punschgrädde
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ dl mjölk
  • Socker till rullning
  • 2 dl körsbärssylt

Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta det mer i äggsmeten. Vänd ner det med en slev. Rör till sist ner mjölken. Häll ut smeten på en bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 5 min. Strö socker på ett bakplåtspapper. Stjälp upp den nygräddadekakan på bakplåtspappret. Riv bort pappret (som kakan gräddats på) och bre genast på sylten. Rulla ihop kakan från långsidan. Lägg rullen med skarven neråt och låt svalna.
  • 2 dl grädde
  • 1 msk punsch
  • 1 dl rostade hasselnötter(se HÄR hur jag rostar nötter)
  • Ev lite Körsbärssylt

Gör så här: Vispa grädden. Rör ner punschen.Skiva upp rulltårtan och servera den med punschgrädde, hasselnötter och ev lite extra sylt.