onsdag 1 februari 2012

Galetter med grekisk fyllning

Galetter är franska pannkakor gjorda av bovete. På de franska creperierna kan man oftast välja mellan galetter och crepes. Crepes är lite mindre, tillagade av vetemjöl och äts oftast med något sött medan galetterna serveras med mer matigt pålägg.  Bovetet gör galetterna spröda och lite grå i färgen.  På den traditionella galetten lägger fransmännen ost, skinka och ett ägg vilken de kallar för galette Bretonne.
Igår stekte jag Galetter som jag toppade med grekiska smaker, fetaost, oliver och grönsaker. Det är en väldigt gott sätt att att göra salladen lite mer matig på.

Det gäller att kombinera godsakerna från olika land
Galetter med grekisk fyllning 4 port
·         1 ägg
·         2 dl bovetemjöl
·         2 ½ dl vatten
·         ½ dl mjölk
·         ½ tsk salt
·         Smör till stekning
Gör så här: Vispa ägg och bovetemjölet till en klumpfri smet. Tillsätt vätskan och saltet och fortsätt vispa till en slät smet. Smält smöret i en stor teflonpanna. Blanda ner smöret i smeten. Häll ca 1 dl smet i stekpanna och låt steka på medelvärme tills galetten fått en gyllenbrun färg. Upprepa till smeten är slut.
·         200 g fetaost
·         2 dl oliver
·         1 dl cocktailkapris
·         1 ask körsbärstomater
·         1 påse jungfrusallad
·         1 liten rödlök
·         Olivolja
Gör så här: Dela tomaterna och kaprisen. Strimla löken. Fördela salladen, tomaterna oliverna, kapris och lök över galetterna. Smula över osten och ringla över olivolja. Ät och njut.


Salt och gott!