söndag 1 april 2012

Frukt- och nötbröd


Det här brödet är nog det mest uppskattade brödet jag någonsin bakat. Nästan alla som smakat det har prisat det högt och vill ha receptet.  Jag kan inte ta på mig äran för det fantastiska brödet helt själv, det är en liten blandning av olika recept som jag hittat här och där. Det är otroligt enkelt att baka och snabbt går det. I helgen bakade jag en limpa(eller inte limpa precis), för till påsk kommer min lilla mamma på besök och då ska hon få sitt favorit bröd till frukost. Så nu efter en provsmaksskiva åker brödet in i frysen!
Den här gången bakade jag det i en sockerkakform men i vanliga fall använder jag en rektangulär brödform. Gör som ni vill men var noga med att smöra formen väl och inte vara för ivriga med att ta de ur formen efter gräddningen.


Frukt-  och nötbröd 2 limpor

  • 2 tsk bikarbonat eller 4 tsk bakpulver
  • 7 dl vetemjöl (420g)
  • 3 dl grahamsmjöl(180g)
  • 2 dl grovt rågmjöl (110g)
  • 1 l naturell yoghurt eller filmjölk (1000g)
  • 2 dl mörk sirap (280g)
  • 120 g rostade nötter (tex hasselnötter, valnötter, mandlar)
  • 120 g solroskärnor+ till formen
  • 120 g russin
  • 250 g torkade aprikoser och fikon
  • 2 tsk salt

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölsorterna, salt och bikarbonat/bakpulver i en bunke. Blanda yoghurt/fil, sirap, frukt och nötter i en annan bunke. Blanda samman alla ingredienserna. Smörar 2 brödformar och bröa dem med solroskärnor. Fördela den kladdiga smeten i formarna. Fyll inte formarna spara ca 3 cm upp till kanten. Grädda bröden i 60 min, sänk sedan temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare 30 min. Låt brödet svalna i formarna.

På påskbuffén kan det vara roligt med bröd i olika former.

Låt brödet kallna över natten så blir det lätt att skiva

Om du inte har russin, fikon, solrosfrön, hasselnötter och valnötter hemma- byt ut dem till det du har!

Allt som behövs för  mig är lite smör!