söndag 10 juli 2011

Dillkött

Jag tycker dillkött är en av våra godaste svenska husmanskosträtter. Dillen smakar fantastiskt gott tillsammans med de sötsura smakerna från sockret och ättikan. En smakkombination de flesta känner igen från den klassiska hovmästarsåsen.
          Dillkött lagas enligt traditionen på kalv eller lammkött. De gånger jag kokat rätten på kalv har jag upplevt att köttet blivit alltför torrt. Därför lagar jag helst mitt dillkött på märgpipa med ben. Märgpipans ben bidrar till en smakrik och mustig sås. Jag låter köttet koka tills det blir så mört att de faller sönder när jag pressar de mellan fingrarna.
          Ikväll serverade jag dillkött på söndagsmiddagen tillsammans med färskpotatis och kokta primörmorötter.

Köttet ska vara så mört att det faller sönder i munnen.                                                                                                                                    
  

  •           1 kg märgpipa med ben
  •           1 liter vatten (eller tills det täcker köttet)
  •           1 morot
  •           1 lök
  •           2 lagerblad
  •           1 kvist timjan
  •           1 tsk vitpepparkorn
  •           2 tsk salt
  •           2 msk smör
  •           2 msk vetemjöl
  •           2 msk socker
  •           2 msk ättika
  •           2 dl grädde
  •           1 dl hackad dill + några vippor till servering

           Gör så här: Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt köttet, koka upp och skumma av. Tillsätt salt, peppar, lagerblad, timjan, morot och lök. Koka på svag värme ca 1 ½ time eller tills köttet är mört. Sila ner kokspadet i en bunke. Plocka ur köttbitarna från silen och lägg åt sidan. Smält smöret i en kastrull. Vispa ut mjölet i det smälta smöret. Tillsätt buljongen under vispning. Låt koka några minuter. Tillsätt socker, ättika och grädde. Koka upp och tillsätt sedan köttet och dillen.
                      Servera rykande varm med kokta potatisar och morötter