tisdag 6 november 2012

Älggryta med trattkantareller

Förra hösten hittade jag en liten samling med enar i närheten av mitt hus. De var de fulla av stora, mörka bär och jag plockade massor och torkade på en duk. Det gäller att passa när man ser mogna bär eftersom de de tar tre år(!) för enbären att mogna
Jag var mycket nöjd med förra årets sinne för framförhållning igår när jag gick förbi enarna och så att de inte bar ett enda fint bär på dem. Belåtet som jag var stegade jag hem, öppnade min dignande burk med fjolårsenbär och hällde ett gäng min älggryta. Sen fick grytan koka länge, länge tills köttet var så mört att det nästan föll sönder när jag blåste på det. 
Den här grytan kan lika gärna kokas på nötkött eftersom den har såå många andra goda smaker! 

Älggryta med trattkantareller 8 port
  • 1 ½ kg älgkött i bitar
  • 3 msk smör
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • ½ dl vatten
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 msk enbär
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 1 kanelstång
  • 3 msk mjöl
  • 75 cl kraftigt rödvin
  • 2 dl köttbuljong
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk soja
  • 1 l rensade trattkantareller
  • Färsk timjan till servering

Gör så här: Stek köttet runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Häll över köttet i en gryta-. Häll vattnet i stekpannan och häll sedan skyn över köttet. Pudra över mjölet och rör om. Tillsätt vin, buljong, soja, tomatpuré och kryddor i grytan. Koka upp och låt sedan grytan tillagas på svag värme i ca 2 timmar(gärna längre!). Stek kantarellerna och låt de koka med de sista 10 minuterna. Strö över timjan och servera med potatismos.

Lycka är att ha en svägerska med frysen full av vilt!

Låt grytan koka så länge som möjligt

Torkad svamp går lika bra!