söndag 26 augusti 2012

Tonfisksallad


Det var när jag var Au-pair i USA som jag fick upp ögonen för tonfisk på burk. Säkert 50% av mina luncher bestod av tonfisksallad. Jag blandade alltid ihop finhackad blekselleri,  ”gurk- relish”, lök och tonfisk med lite majonnäs eller gräddfil(eller båda två). Jag tröttnade aldrig, det var lika gott varje dag! 
 Numer äter jag inte tonfisksallad lika ofta men varje gång jag blandar ihop det slås jag av hur god kombinationen tonfisk/ blekselleri är.
Då jag inte lyckats hitta någon riktigt bra motsvarighet till amerikanarnas Vlacic´s ”sweet cucumber relish” i Sverige(som jag älskar och brukar köpa med mig därifrån) fick jag skriva om mitt recept igår. Jag blandade ihop välkokt och därmed nästan smörig broccoli, avokado, champinjoner och smaksatte med dill och såklart selleri. Allt skars i grova bitar och rördes ihop med yoghurt. Det blev minst lika gott som originalet!

Vänd ner eller rör hastigt,  ,beroende på om du vill ha en separerad sallad eller en röra
Tonfisksallad 2 port

  • 1 burk tonfisk i vatten
  • 1 stjälkar blekselleri
  • 1 liten rödlök
  • 1 bukett broccoli
  • 1 avokado
  • 1 tomat
  • 8 champinjoner
  • 1 paprika
  • 1-2 dl turkisk yoghurt
  • en nypa socker
  • dill, salt och peppar

Gör så här: koka broccolin ca 5 min. Dela avokado, paprika, tomat, selleri och champinjoner i grova bitar. Finstrimla rödlöken. Blanda alla ingredienser försiktigt i en bunke och servera.
Krämigt och gott!