fredag 18 juli 2014

Vegetariska pastasnäckor och gremolata

När jag var i Italien förra sommaren köpte jag med mig pasta.  Inte för att jag inte tycker att det finns ont om god pasta i Sverige utan för att jag hamnade i en pastapsykos när jag såg alla roliga sorter i en och samma butik. Jag såg inga skäl till att hejda mig. Tänkte att det som går sönder på vägen hem får gå sönder på vägen. Dessutom vägde det inte särskilt mycket och var inte alls dyrt.
Så jag gick lös… kan man säga…När jag kom hem var inte en enda pasta snäcka knäckt. Uppdragen slutfördes alltså med bravur. En av de sorter jag köpte var dessa stora, färgade pastasnäckor eller  Conchiglie som de kallas i Italien.
Generellt sätt ställer jag mig tveksam till färgad pasta. Tycker att det är svårt att få till ett aptitligt utseende med rödgula skruvar eller grön tagliatelle. Det drar gärna åt halloween- barnmat hållet…. MEN dessa gigantiska snäckor flög av någon anledning under radarn och rakt ner i min varukorg.

 Så, idag var det dags att tillaga min souvenir.  Det skulle kokas, fyllas och gratineras i ugnen med mozzarella. Fyllningen blev vegetarisk. En färs av finhackad zucchini, tomat, lök och svamp. Som kronan på verket hällde jag en härligt somrig gremolata över den ny gratinerade pastan och serverade med en krispig grönsallad.