söndag 11 september 2011

Sweet potato stix med lime- och chilismör, majs och biff

Majsens fina gröna skal dålde dessa tråkiga majskolvar :(
I fredags när jag kikade runt på affärens grönsaksavdelning kom jag att tänka på den amerikanska restaurangen Smokey Bones fantastiska sweet potato stix. Som jag tidigare nämnt är jag mycket förtjust i det amerikanska köket och inte minst i dessa små ”stix”. Det som kallas för Sweet potato stix är helt enkelt pommes frites gjorda på sötpotatis.  De är frasiga, söta och smakar fantastiskt gott tillsammans med kryddstarka såser. Jag slängde genast ner ett par sötpotatisar i korgen och gick hem för att sätta igång med matlagningen.
Sötpotatis är en mycket avlägsen släkting till vår potatis. Den är något större, har en orange färg och en sötare smak.  Den kräver ett varmt klimat och kan därför inte odlas i Sverige. De odlas på vissa håll i krukor inomhus, med då är det växtens vackra blomma som efterstavas och inte själva roten dvs. potatisen. Blomman är trattformad och har en lila blå färg.  Sötpotatisen odlas i stor utsträckning i Central Amerika.
Till mina Sweet potato stix åt vi grillad biff, majs och ett fantastiskt lime- och chilismör.


Godaste smöret, det som blir över blir supergott på rosta bröd

Sweet potato stix 4 port

  • 4 sötpotatisar
  • Olja, smör
  • Salt och peppar

Gör så här: Skala och skär sötpotatisarna i cm tjocka stickor.  Koka stickorna i ca 2 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en plåt med olja och en klick smör på i ugnen. Ta ut plåten när smöret har smält och lägg sötpotatisen på den varma plåten. Sätt plåten i den övre delen av ugnen ca 15 min. Vänd o, en gång under tiden.


Lime och chilismör

  • 100 g smör
  • Skalet från 1 lime
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 chilifrukt
  • ½ kruka persilja
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här: Rör smöret mjukt. Finhacka vitlöken, chilin och persiljan och blanda ner i smöret. Tillsätt finrivet limeskal, salt och peppar efter smak.  Tillsätt ev. lite limejuice.