måndag 12 september 2011

Mascarponekräm och fruktsallad


Mascarpone är en italiensk färskost från området Abiatgrasso. Den är krämig och len och har en svag syrlighet. Osten framställs av komjölk och är därför mild i smaken.  Mascarpone används främst i desserter och är kanske mest känd som en av huvudingredienserna i italienarnas mockasmakande tiramisu.  Den används emellertid även i varmrätter så som risotto och cannelloni.   


Mascarponens fylliga lena smak och konsistens passar perfekt till färska frukter och bär. I helgen gjorde jag en blandning av mascarpone och vit choklad och serverade den tillsammans med en sallad av färska nektariner, blåbär, banan och krossade chocolate chip cookies. Enkelt, snabbt och vansinnigt gott.
Ingen fruktsallad utan banan!

Fruktsallad med mascarponekräm

  • 1 burk mascarpone
  • 100 g vit choklad
  • ½ vaniljstång
  • 1 msk amaretto
  • 2 nektariner
  • 2 dl blåbär
  • 1 banan

4 stora chocolate chip cookies
Gör så här: smält hälften av den vita chokladen i vattenbad. Låt den svalna något och vispa sedan ihop den med mascarponeosten. Skrapa ur vaniljstången och blanda ner fröna och amaretton i mascarponekrämen. Hacka resten av chokladen grovt och blanda ner den i krämen. Klyfta nektarinerna, tärna bananen och blanda ihop med blåbären. Fördela salladen i portionsformar och skeda över en klick av krämen. Smula sist över en kaka över varje form.