söndag 12 februari 2012

Hemlagad risifrutti med hjortronsylt



Risifrutti är kanske Sveriges mest etablerade ätfärdiga mellanmål. Den lanserades för första gången år 1992 av bob som i sin tur låtit sig inspireras av tyska producenter.  Den tvådelade förpackningen blev genast en succé och idag äts det 1,3 risifruttibägare per sekund i norden. Jag minns att jag alltid ville ha risifutti som matsäck när det var dags för utflykt under min skolgång. Jag har alltid varit svag för det vaniljsmakade riset tillsammans lilla byttan med saftsås/sylt.
I morse gjorde jag min egen risifrutti med favoritsylten, hjortronsylt. Det kallar jag en bra start på dagen!

En liten frukostbricka i min smak
      Hemlagad risifrutti med hjortronsylt 6 port
  •       2 dl risgryn
  •       4 dl vatten
  •       1 nypa salt
  •       6- 7 dl mjölk
  •       1 dl vispgrädde
  •       1 msk vaniljsocker
  • hjprtronsylt till servering


      Gör så här: Lägg vatten, ris och salt i en kastrull. Låt koka upp, koka under lock ca 10 min. Tillsätt mjölken och koka på svag värme under lock i ca 20 min. ta av kastrullen från värmen och låt svalna och sedan kallna i kyl. Vispa grädden. Rör upp gröten och blanda sedan försiktigt ner den vispade grädden. Smaka av med vaniljsocker.