söndag 20 november 2011

Sjömansbiff

Sjömansbiffens historia startar ute till havs i skeppens små kabysser. Där fanns det oftast ont om både utrymme och utrustning så därför tillagades kött, lök och potatis i en och samma gryta. Även sötvatten var en bristvara vilket gjorde att sjömännen kokade köttet och grönsakerna i öl. Så var den fantastiska sjömansbiffen född.
Jag älskar doften som sprider sig i köket när ölet småkokar på spisen. Den får mig att tänka på min barndoms skidsemestrar, antingen för att vi åt sjömansbiff då eller för att pappa hällde öl på stugans bastuaggregat...
Hur som helst, idag använde jag högrev i min sjömansbiff men det går bra att använda allsköns nötkött, även om koktiden varierar.
Bara ös ner alla ingredienserna i grytan. Minimalt med disk, enklare kan det inte bli!
500 g nötkött
1 kg fast potatis
2 lökar
50 cl mörk öl eller porter
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1 tsk soja
1 nypa socker
Salt och vitpeppar
Smör till stekning
Persilja
Gör så här: Skär köttet i cm tjocka skivor. Salta och peppra köttet och bryn det i smör. Skiva löken fint och stek den i smör. Skala potatisen och dela den i cm tjocka slantar.  Varva potatis, kött och lök i en gryta. Häll över ölen och lägg ner kryddor, soja. Låt grytan koka upp. Lägg på lock och låt grytan koka på svag värme till köttet är mört, ca 45 min.