måndag 12 december 2011

Senap- och laphroaigsill

På klädesholmarna finns en restaurang vid namn salt och sill som jag är väldigt förtjust i. När jag har varit där har jag oftast beställt in deras sillplanka. Då får jag in en trevlig träbricka med sex olika sillar, ost och kokt ägg. Sillsorterna varierar från dag till annan och är mer eller mindre innovativa. För några år sedan blev jag serverad en senap- och laphroaigsill. Jag tyckte att den var fantastiskt god med sin rökiga smak, och sedan dess har den varit ett stående inslag på vårt julbord.  Om man inte gillar laphroaigens kraftiga smak går det bra att byta ut den till en annan whisky. Men jag måste nog ändå rekommendera en rökig en!  
.


En lite tjuvstart
Senap- och laphroaigsill

  • 1 burk inlagd sill
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 msk grovkornig sötstark senap
  • 1-2 msk laphroaig (eller annan malt whisky)
Gör så här: Torka av sillen ordentligt. Blanda ihop de övriga ingredienserna. Blanda ner sillen och låt den stå i kylen MINST ett dygn.