lördag 17 september 2011

Äppel- och kanelkräm




Fruktkräm är en gammal traditionell svensk dessert. Om somrarna kokade husmödrarna kräm på färska bär och frukter, om vintrarna på torkade. Oftast serverade krämen liksom idag tillsammans med mjölk men vid festliga tillfällen med den dyrare vispgrädden.  
Jag kokar gärna äppelkräm så här på höstkanten. Jag smaksätter den med kanel och en liten skvätt calvados. Det är ett riktigt äppelår i år och därför snålar jag inte på frukten i förhållande till vattnet. Det blir en bitig kräm med mycket smak. Den är god att äta till dessert, mellanmål eller till frukost. I morse åt jag ett fat med kräm, mjölk och kanderade hasselnötter
De gyllene nötterna smakar fantastiskt gott till krämen
Äppel- och kanelkräm

  • 3 liter skalade, klyftade äpplen
  • 5 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 2 kanelstänger (eller 2 msk kanel)
  • 2 msk calvados
  • 4 msk potatismjöl

Gör så här: Koka upp vatten socker och kanelstänger. Hälle ner äpplena och koka dem mjuka(ca 5 min). Blanda potatismjölet med kallt vatten (ca ½ dl) och tillsätt det i en tunn stråle under omrörning. Dra av kastrullen från plattan och låt svalna. Servera med mjölk och kanderade hasselnötter.