Fruktkräm är en gammal traditionell svensk dessert. Om somrarna kokade husmödrarna kräm på färska bär och frukter, om vintrarna på torkade. Oftast serverade krämen liksom idag tillsammans med mjölk men vid festliga tillfällen med den dyrare vispgrädden.
Jag kokar gärna äppelkräm så här på höstkanten. Jag smaksätter den med kanel och en liten skvätt calvados. Det är ett riktigt äppelår i år och därför snålar jag inte på frukten i förhållande till vattnet. Det blir en bitig kräm med mycket smak. Den är god att äta till dessert, mellanmål eller till frukost. I morse åt jag ett fat med kräm, mjölk och kanderade hasselnötter
Jag kokar gärna äppelkräm så här på höstkanten. Jag smaksätter den med kanel och en liten skvätt calvados. Det är ett riktigt äppelår i år och därför snålar jag inte på frukten i förhållande till vattnet. Det blir en bitig kräm med mycket smak. Den är god att äta till dessert, mellanmål eller till frukost. I morse åt jag ett fat med kräm, mjölk och kanderade hasselnötter
De gyllene nötterna smakar fantastiskt gott till krämen |
- 3 liter skalade, klyftade äpplen
- 5 dl vatten
- 2 dl socker
- 2 kanelstänger (eller 2 msk kanel)
- 2 msk calvados
- 4 msk potatismjöl
Gör så här: Koka upp vatten socker och kanelstänger. Hälle ner äpplena och koka dem mjuka(ca 5 min). Blanda potatismjölet med kallt vatten (ca ½ dl) och tillsätt det i en tunn stråle under omrörning. Dra av kastrullen från plattan och låt svalna. Servera med mjölk och kanderade hasselnötter.
Dina bilder och recept går verkligen inte av för hackor, har nu suttit och kikat runt en bra stund och magen kurrar högre och högre.
SvaraRaderaBörjade med att jag satt och jobbade med menyer inför årets säsong och hamnade på din blogg av en slump. Hur som helst, ett riktigt trevligt och kul tidsfördriv att hänga här.
Lycka till med fortsättningen på denna fantastiska blogg!!!
Mvh
Pelle Sörensen
Köksmästare på Romme Alpin
Tack för den mycket uppmuntrande kommetaren!
SvaraRadera