lördag 20 oktober 2012

Böngratäng med gnocchi

Förra veckan när jag gjorde gnocchi dubblade jag receptet frös jag in hälften av den stora satsen. Det är lika bra att göra en redig sats när man ända ska stå där och rullar och sjuda. Detta lilla extraarbete gjorde gårdagens middagsförberedelse lätt som en vind. Jag var i färd med att lista ut en hyfsat snabb middag till mina icke- köttätande vänner och en lilla påsen med frysta gnocchi dök som en glödlampa i mitt huvud. Då var det bara att koka en god tomatsås, blandade ner stora vita bönor och ösa över blandningen i en form. Sedan täckta blandningen med gnocchi och strö över ost och skjutsade in i ugnen.   
Du kan även gratinera med mozzarellaost och riva över lite parmesan först efter att formen varit i ugnen.

  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 burkar hela tomater
  • Olivolja
  • Socker
  • Balsam vinäger
  • Torkade örter, timjan, rosmarin, oregano, salvia
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 2 burkar stora vita bönor
  • 1 sats gnocchi
  • parmesan ost
  • ev färsk oregano till servering
Gör så här: Stek den gula löken i rikligt med olivolja till den blivit genomskinlig. Tillsätt vitlök, örter och vinäger.  Häll ner tomaterna, en nypa socker. låt koka ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda ner bönorna i tomatsåsen och häll över den i en ugnsfast form. Täck bönröran med gnocchi och riv till sist över parmesanost. Stoppa in formen i mitten av ugnen och låt den få färg (ca 15 min.)Servera med en fräsch sallad.

Låt gärna tomatsåsen koka längre om det finns tid!

servera med färska örter och sallad.