söndag 19 februari 2012

Kallskuren Lammstek med Bulgur


Igår blev det lamm till middag. Lamm med sin klassiska smaksättning- rosmarin, citon och vitlök. Den här steken är utmärkt att bjuda på om man ska ut på äventyr under dagen och kommer hem samtidigt som gästerna. Köttet går nämligen utmärkt att göra i förväg, det vinner till och med på att ligga till sig i marinaden. Salladen går på nolltid att svänga ihop men vill jag att ALLT ska va klart när jag kommer hem gör jag den förväg och värmer på med lite vatten i en kastrull när det var dags. 

salladen kan ätas både varm och kall

  • 1 lammstek
  • 2 dl olivolja
  • ½ msk flytande honung
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rosmarin
  • 1 citron
  • 1 dl cocktail kapris

Gör så här: Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra lammsteken. Bryn den runt om i en stekpanna.  Lägg steken i en ugnsfast form och låt den tillagas i mitten av ugnen 2- 2 ½ timme eller till den fått en innertemperatur av 55 grader.  Ta ut steken och låt den vila ca15 min. Finriv skalet från citronen, pressa vitlöken och blanda med olja, honung, salt, peppar. Saften från ½ citron och rosmarin.  Skiva upp steken och lägg den i marinaden medan den är ljummen. Låt steken svalna i marinaden. Servera därefter tillsammans med kapris och bulgursallad eller låt köttet ligga i kylen över natten.


lägg köttet i marinaden när det är varmt så att det suger åt sig maximalt av kryddorna
Bulgursallad 4 port


  • 3 dl bulgur
  • 100 g sockerärtor
  • ½ gurka
  • 100 champinjoner
  • 200 g rödmangold
  • 2 ask körsbärstomater
  • 1 msk oregano
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 vitlöksklffta
  • 2 msk olivolja
  • Saften från ½ citron

Gör så här: Koka bulgur enigt förpackningen. Kärna ur, skala och skiva gurkan. Strimla sockerärtorna och skiva champinjonerna. Pressa vitlöksklyftan och blanda den med senap, olja, oregano och citronsaft. Stek gurkan ärtorna och champinjonerna i olja. Blanda ner dem i den färdigkokta bulguren tillsammans med dressingen. Blanda slutligen ner tomaterna och mangoldsalladen.