Igår åt jag bollarna med ett garam masalaris och en sval yoghurtsås smaksatt med päron.
Garam masala är en klassisk indisk kryddblandning. Blandningen ingredienser kan variera, men innehåller i allmänhet chilipeppar, svartpeppar, spiskummin, kardemumma, muskot, koriander kryddnejlika och kanel. Garam betyder het och masala betyder kryddblandning. Garam masala betyder således het kryddblandning.
Pakora 4 port
- 200 g grovhackad blomkål
- ½ hackad gul lök
- 100 g bladspenat
- 1 kokt grovhackad potatis
- 1 grovhackad aubergin
- ½ msk finhackad färsk chili
- 1 ½ tsk salt
- 2 ½ dl yoghurt
- 2 ½ kikärtsmjöl
- 1 krm bikarbonat
- Olja till fritering
Gör så här: Blanda kikärtsmjöl och bikarbonat i en bunke. Blanda resterande ingredienser ordentligt till de billdar en smet. Tillsätt mjölet i grönsaksblandningen, lite i taget tills degen inte droppar. Fritera 3 cm stora bollar i oljan i 3.4 min eller tills de fått en gyllene färg. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
Garam masalaris 4 port
- 4 port kokt ris
- 1 paprika
- ½ gul lök
- 2 msk mango chutney
- 1 tsk garam masala
- ½ dl jordnötter
- En rejäl knippe persilja eller koriander
- Olja till stekning
Gör så här: Stek lök och paprika i oljan. Blanda ner riset, stek några minuter under omrörning. Tillsätt mango chutney, Garam masala och örter. Vänd till sist ner jordnötterna.
Yoghurtsås med päron 4 port
- 3 dl naturell yoghurt
- 1 päron
- ½ tsk rostade spiskummin frön
- Salt och peppar
Gör så här: Finhacka päronet och blanda med yoghurt och spiskummin. Smak av med salt och peppar.