lördag 3 december 2011

Currysill


På min familjs julbord är det alltid sillen som har spelat huvudrollen. Vi brukar lägga in sillar av alla de slag och några köper vi. Det finns alltid några sorter som MÅSTE vara med och så en del uppiggande nykomlingar. Jag brukar lägga in en jättesats med sill i en neutral lag för att sedan plocka ur torka dem när de gonat till sig och lägga dem i burkar med såser av olika slag. Då är det lätt att vågar man chansa lite med nya smaksättningar. Är det någon sås jag är lite osäker på lägger jag bara i ett par bitar och låter de ligga och dra i ett dygn, smakar det gott lägger ner några fler, smakar det mindre bra så har jag inte slösat massa sill. En av de stående sillarna vid alla våra högtider är currysillen. Den är så fantastiskt god att alla borde prova den! Men tänk på att välja en god mild curry annars kan smaken bli allt för skarp.
Currysill 1 burk

  • 4 inlagda sill filéer (1 burk)
  • 1 dm purjolök
  • ½ äpple
  • 1- 2 msk flytande honung
  • 1/2 -1 msk mild curry  
  • 1 dl grädde
  • 1 dl majonnäs
  • Olja till stekning.
Gör så här: Tvätta purjolöken och äpplet väl. Finhacka äpplet och strimla purjon. Stek äpple, purjo och curry i olja, låt svalna. Blanda grädde, majonnäs, äpple- och lökblandningen och honung i en burk. Torka av filéerna och skiva dem i 2 cm breda bitar. Blanda ner i såsen och låt stå minst ett dygn.