onsdag 13 juli 2011

Min Ägg Florentinemacka

  Ägg Florentine är en klassisk fransk frukosträtt. Originalet består av pocherade ägg, spenat, skinka och hollandaisesås. Men liksom det flesta rätter finns det lika många varianter av ägg florentine som det finns kockar.
Igår när jag svängde ihop de här mackorna till lunch förenklade jag receptet avsevärt och brydde mig varken om att pochera ägg eller koka hollandaisesås. Jag blandade samman krämigt kokta, hackade ägg med crème fraiche, dijonsenap och gräslök. Hur den simpla röran kan bli så god förstår jag inte riktigt, men det blir den.   
Jag byte ut skinkan till bacon eftersom jag tycker det blir  godare med några bitar knaperstekt bacon till den krämiga röran.  
Spenaten lät jag vara naturell. För att få spenaten sådär krispig som jag vill ha den låter jag den ligga i kallt vatten i kylen innan jag slungar den i en salladsslunga. Den metoden är för övrigt mycket bra att tillämpa för att fräscha upp alla typer av skrumpna salladsblad, gammal sallad blir som ny.
Rediga skivor med stenungsbakat grand blanc och äggröra

Ägg Florentinmacka 2 pers:

  • 2 rediga skivor bröd
  • 2 ägg
  • 1-2 msk crème fraiche
  • 1 tsk senap tex jonnys söt-starka
  • Gräslök
  • Tomat
  • Syltlök
  • Bladspenat
  • 1/2 pkt bacon
  • Smör att bre mackorna med
Gör så här:
Koka ägget i ca 5 min. Hacka det kokta ägget och blanda det med crème fraiche, gräslök samt och peppar. Stek bacon knaprigt. Bre brödet med smör, strö på spenat, lägg på ett på tomatskivor. Bred ut äggröran på tomaterna och toppa med bacon, syltlök och ytterligare en skiva bröd.