tisdag 29 maj 2012

Böcklingsmör


När jag skulle köpa kaviar för något år sedan upptäckte jag att det fanns en hel uppsjö av olika fisk- och skaldjurspålägg att köpa i konservtub.  Iakttagelsen väckte en lust att göra egna liknande pastejer här hemma. Jag började med böckling som bas, övergick till rökt lax sen tonfisk och så fortsätter det än idag. Jag blandar alltid fisk- eller skaldjursköttet med smör. Det går naturligtvis att göra ”fräschade” varianter med crème fraiche eller gräddfil. Men själv tycker jag att påläggets charm ligger i  dess fasta konsisens som bres på smörgåsen. Jag kan känna ett visst motstånd till att sörpla i mig en flytande röra från min hårda smörgås på morgonkvisten eller till soppan.

Här kommer i alla fall receptet på böcklingsmör. Var noga med att få bort merparten av fiskens fina benen. Sen är det bara att njuta till en bit knäcke och lite syrade grönsaker. 


Böcklingsmör

  • 4 böcklingar      
  • 50 g smör       
  • 1 msk pepparrot    
  •   Salt och peppar
  • Gör så här: Rensa böcklingarna från ben och dra bort skinnet. Mosa köttet med rumsvarmt smör och pepparrot. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera på en bit knäckebröd med inlagda rödbetor, gurka och gräslök 

Smöret på knäckebröd passar utmärkt till en grön sommarsoppa


Jag vill kunna bre på smöret