fredag 28 september 2012

Bet- tarte tatin

I förra veckan bakade jag en Tarte tatin med röd-och gulbetor. En Tarte tatin är en traditionell frank paj som bakas " upp och ner". Pajformen bottnas av någon smaskig fyllning(vanligen frukt) och sedan täcks den av pajdeg, likt den amerikanska äppelpajen. Skillnaden från den amerikanska varianten är dock att "tarten" vänds innan servering så att fyllningen hamna uppåt. Denna metod gör att skalet blir frasigt och fyllningen saftig och mosig då den behåller all sin vätska under degtäcket.
Betor och getost på en nötig botten


Bet- tarte tatin

  • 125 g kallt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grovt fullkörnsmjöl
  • 1 dl malda rostade hasselnötter( eller rostade pumpakärnor)
  • 2 msk kallt vatten
  • 200 g chevré ost
  • 10 betor (gula, röda eller polka)
  •  honung, rostade pumpakärnor och timjan till servering

Gö så här: Nyp ihop Mjölsorterna, nötter och smöret till en smulig smet. Blanda ner vattnet och forma till en klump. Låt vila i kylen ca 30 min. Koka betorna. Skär dem i 1/2 cm tjocka skivor Spänn ett smörpapper i en form med löstagbar kant. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ut betorna i formen. Skär osten i skivor och lägg ovanpå. Kavla ut degen och lägg den på osten. Tryck ner degen längst kanten. grädda pajen i ca 35 min. Ta bort kanten. Lägg en tallrik på pajen och vänd den upp och ner. Ringla över honung. Strö över kärnor och timjan.