Igår åt vi denna smakrika Stifado till middag tillsammans med ett gott grekiskt lantbröd.
- 700 g grytbitar av nöt
- 10 steklökar
- 1 burk krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 burk konserverade körsbärstomater
- 2 klyftor vitlök
- ½ citron
- Färsk Oregano
- 20 oliver
- Olivolja att steka i
- 80 g fetaost
Marinad:
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 kanelstång
- 6 kryddnejlikor
- 6 kryddpepparkorn
- 2 vitlöksklyftor
- 1 lagerblad
- 1 tsk torkad oregano
- 1,5 dl torrt rödvin
Gör så här: krossa kryddpeppar, nejlika och vitlök i en mortel. Bland med övriga ingredienser. Lägg marinaden i dubbla plastpåsar och häll ner marinaden. Massera i marinaden i köttet och låt vila minst en timme, men helst över natten.
Stek de hela steklökarna i olivolja. Tillsätt krossade tomater, vitlök, kött med marinad när lökarna fått lite färg. Låt koka i ca 1 ½ timme eller tills köttet är riktigt mört. Tillsätt de konserverade körsbärstomaterna och låt grytan koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar. Strö över smulad fetaost och servera tillsammans med klyftpotatis, bröd, ris eller pasta.