tisdag 1 januari 2013

Druvssallad med yoghurt

Nu efter jul och nyår är det förmodligen många med mig som skriker efter frukt och lite "fräschare" mat. Samtidigt är det ett flertal trevliga sammankomster kvar och det är ju alltid trevligt med dessert... 

Då tycker jag att det passar fint med frukt- och nötdesserter. Hacka ner all frukt som agerat stilleben mellan chokladaskarna till en fruktsallad och blanda ner resterna av julnötterna och glöggrussinen. 

 Häromdagen rörde jag ihop några trötta vindruvor av olika slag med yoghurt och några rostade solroskärnor.  Fräscht och gott men ändå lite sött. Funkar lika bra till frukost som dessert. 
Jag skalade mina druvor(kanske mest för att jag var trött och ville pilla med något monotont utan att använda hjärnan...) med det är inte nödvändigt. Däremot rekommenderar jag er att rosta fröna och då helst i ugnen, då de blir jämt bruna rakt igenom.

Vindruvssallad med yoghurt

  • 1 klase vindruvor(ca 20 st
  • 1-2 dl fast yoghurt(tex. turkisk)
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 krm torkad malt korianderfrö
  • 1/2 citron
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut Solrosfrön på en plåt och rosta dem i mitten av ugnen ca 5 min eller till de blivit gyllenbruna. Låt fröna svalna och hacka dem sedan. Tvätta vindruvorna eller skala dem. Blanda druvorna med yoghurt, kärnor, koriander, och finrivet skal från citronen och några droppar citronjuice. 

Koriandern ger salladen en orientalisk smak

Krämig härlig yoghurt
Gammal druva blir som ny