måndag 2 april 2012

Avokadopizza med getost



Igår när jag bakade bröd sparade en liten degklump i kylen. Den lilla degklumpen fick bli en avokadopizza senare på kvällen. För många av oss svenskar är lagret med tomatsås och ost starkt förenat och nästintill oumbärligt på pizzan. Meen på gårdagens pizza skippade jag tomatsåsen och mozzarellaosten och ersatte kombon med avokado och getost. När den utkavlade degen klätts med avokado och osten strödde jag på några pinjenötter. Efter gräddningen ringlar jag över flytande honung och la på lite vårslök.  Om ni av någon anledning inte gillar getost så går det bra att byta ut den till fetaost.
Den här pizzan är kalasbra att bjuda sina laktosintoleranta vänner på, eftersom getost och avokado som är naturligt fria från laktos. 
Likheterna mellan den här pizzan och en vanlig capriccosa är inte många men omväxling förnöjer!
Har du svårt för getost så byt du den till feta
Avokadopizza 4port
  • 25 gram jäst
  • 2.5 dl vatten
  • 2 msk olja
  • 0.5 tsk salt
  • ca 6 dl(ca 360 g) mjöl

Gör så här: Smula jästen i bunke, häll ner vattnet och rör till jästen löst sig.
Tillsätt salt och olja. Knåda in mjölet, lite i taget till en smidig deg.
Låt jäsa i cirka 75 minuter under bakduk. Mjöla och knåda degen på bänken tills den är smidig. Kavla ut degen i den form som du vill ha den i och lägg på bakplåt. Sätt ugnen på 250 grader.


  • 4 avokado
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • Svartpeppar efter behag
  • 200 g getost
  • ½ dl pinjenötter
  • Vår/salladslök, olivolja och honung till servering

Gör så här: Mosa avokadon i en bunke. Pressa ner vitlöken och tillsätt oja ch salt. Smaka av med peppar. Bred ut röran över pizzan/pizzorna. Smula över getosten och strö över pinjenötterna. Baka i ugnen ca 10 min. Hacka löken. Strö över löken på de nygräddade pizzorna, ringla över honungen och ev lite extra olja.
ta bort getosten så blir det en veganpizza


Bra uppladdning för en ny vecka!

VÅRlök, i Göteborg är det fortfarande våår