tisdag 10 januari 2012

Morotssallad med lammkorv och fetaostkräm

Att de skulle vara något alldeles särskilt med de gotländska morötterna är allmänt känt. Inte nog med att de smakar fantastiskt gott de håller sig även fräscha längre än många andra. Detta beror på gutarnas mulliknande jord. Den är kalkrik och luftig vilket visat sig vara mycket fördelaktigt vid morotsodling.
I helgen blandade jag ihop en sallad med några lila gotländska morötter, granatäpple och citron.  De lila morötterna är inte lila rakt igenom utan blir orangea i kärnan. De är saftigare och mindre söta än de ”vanliga” morötterna.Till salladen  serverade ett par starka lammkorvar och en salt fetaostkräm.
Rätten kan serveras med rostad potatis som varmrätt eller i mindre format som en förrätt.
Se till att köpa en riktigt kryddig lammkorv
Morotsallad med lammkorv och fetaostkräm 4 port
· 4 lila morötter(eller orangea)
· ½ citron
· 1 dl hackad bladpersilja
· 1 granatäpple
· ½ tsk spiskummin
· ½ tsk malt korianderfrö
· 1 vitlöksklyfta
· ½ dl Olivolja
· salt och peppar
· 400 g lammkorv
· 100 gram fetaost
· 2 msk crème fraiche
· Bröd, rostad potatis eller ris
Gör så här: Skala och hyvla morötterna på längden. Rin skalet från citronen, pressa vitlöksklyftan och blanda ihop det med saften från citronen, olja, persilja och kryddor. Häll dressingen över morötterna och blanda väl.
Mosa fetaosten i en bunke. Tillsätt crème fraichen och blanda väl.
Stek korvarna på medelvärme i olja.
Hugg in!