söndag 6 januari 2013

Konungarnas kaka

 Mellan jul och nyår var jag på ett fantastiskt besök i Paris. Då fick jag ta del av en otroligt trevlig mattradition, nämligen- `Galette des Rois' dvs konungarnas kaka. 
Den äts enligt traditionen några dagar innan eller efter trettondagen och är en smördegskaka med saftig mandelfyllning. 
Förvisso en mycket god kaka MEN det roliga slutar inte där. Innan kakan serveras kläs den med en krona i guld, en krona som sedan ska tilldelas konungen.
 Någonstans inuti kakan döljer sig en böna( eller en porslinskung). Den som sedan får bönan i sin tårtbit blir "kung för dagen". 

Om jag förstått det hela rätt myntades traditionen i romarriket då slavarna blev bjudna på kaka en gång runt årsskiftet och då fick chansen att bli "kung för en dag".

En mycket roligt tradition som jag delade med mig av igår när min familj var här på trettondagen. 

Konungarnas kaka


  • 2 runda smördegsplattor (ca 22cm/d)
  • 100 g mald mandel
  • 1 finriven bittemandel
  • 75 g socker (ca 1 dl)
  • 1 ägg
  • 50 g mjukt smör
  • 1 äggula till pensling
  • 1 böna
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg den ena smördegsplattan i en pajform. Rör i hop mandel, socker, smör och ägg i en bunke. Bre ut blandningen på smördegsplattan(spara 1 cm kant runt om). Lägg bönan på fyllningen.  Lägg på den andra smördegsplattan. Nyp ihop plattornas kanter väl. Pensla kakan med resten av äggulan och baka i ugnen ca 30 min.

I Frankrike var kronorna i guld. Här hemma gjorde jag en lite mindre prålig(svensk) variant i papp...
Mamma blev kung!