tisdag 28 januari 2014

Äggfyllt bröd

Jag har länge intresserat mig för Nordamerikansk matkultur. Kanske för att den är så gränslös, obrydd och prestigelös.  Det finns liksom ingen hejd, det mesta skall dras till sin spets. Är det en ostburgare, ja då ska burgaren dränkas i ost. Är det en kladdkaka, ja då ska den vara så jäkla kladdig och stor att det är en omöjlighet att få den i sig. Om man känner för något nyttigt så är det inte svårt att hitta ett ställe med biodynamic- detox- antiage-rawfod-highantioxidant-mat minuten bort.

Den generella matkulturen känns så barnslig på något sätt. Inga svåra smaker, inga eleganta upplägg. Mycket och Roligt tycks gå före allt annat.

Ett exempel på lite roligt är deras ”bread bowls” som dyker upp lite här och där. Det är helt enkelt en skål gjord av bröd som ofta fylls med soppor och grytor. 
Men varför egentligen? För att det är lite roligt och sagolikt? 
Inte för att det praktiskt iaf. Man måste ju äta upp hela soppan innan man kan börja äta av brödet. Men de skiter de i för det är kul och man fåår äta med fingrarna och kladda lite.

Den äggfyllda ”frukostbrödskålen" gillar jag. De gröper ut en fralla, fyller den med ägg och andra godsaker, in i ugnen tio min och helgfrukosten är klar. Testa ni också!