lördag 13 augusti 2011

Köttbullar i salviasås


Salvia tillhör släktet kransväxter och finns i många olika arter. De vanligaste arterna för oss svenskar torde vara kryddsalvian och prydnadsväxten stäppsalvia. Namnet salvia kommer från det latinska ordet salvare som betyder frälsa och syftar till salvians egenskaper som medicinalväxt.



Jag tycker salvia är en fantastiskt god ört med sin starka smak. I veckan rullade jag stora köttbullar som jag ugnsbakade i en salviasmakande tomatsås och toppade det hela med ett tjockt lager mozzarella.  Till det åt vi en krämig risotto.


Köttbullar i salviasås 4 port


  • 500 g köttfärs
  • ½ dl hackade soltorkade tomater
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 tsk dijonsenap
  • Salt och peppar

  • 2 burkat hela konserverade tomater
  • 1 hackad gul lök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 12 msk rödvinsvinäger
  • 1 nypa socker
  • 1 dl färsk salvia
  • Salt svartpeppar
  • 2 bollar mozzarella
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Stek löken i en kastrull. Tillsätt tomater, vinäger, socker salva salt och peppar. Låt koka upp. Sänk värmen och låt såsen puttra ca 30 min.
blanda samman köttärs, soltorkade tomater, vitlök, senap, salt och peppar. Forma till 8- 12 bollar och bryn i panna.  Lägg bollarna i en ugnsform, häll över såsen och riv mozzarellan överst i formen.
Ställ i formen i ugnen a 15 min. Ta ut och ät tillsammans med risotto, pasta eller rostad potatis.