tisdag 30 augusti 2011

Stekt Sik med rödbetor och kantarellsås

Sik är en sötvattenfisk som går att fånga i hela östersjöområdet. Den fångas vanligen i nät, med metspö eller under flufiske. De största sikarna kan väga upp mot åtta kg men i en normalstor väger ca ett halvt.
Siken är ångermanlands landskapsfisk och en mycket omtyckt matfisk. Många röker sina nyfångade sikar men de är även goda att steka.
Igår stekte jag sik till middag. Jag serverade den med en kantarellsås, kokta rödbetor och årets kanske sista färskpotatis. Sikens milda smak passar förträffligt till kantarellernas höstiga karaktär.




De lite söta rödbetorna passar förträffligt ihop med den salta fisken och den mustiga såsen
Stekt sik med trattkantareller 4 port
  • 2 filéade sikar med skinnet kvar
  • smör och olja
Gör så här: Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Salta fisken och lägg den i pannan med skinnsidan nedåt. Stek ett par minuter på högvärme. Vänd fisken och stek den ytterligare 2- 3 minuter.



Kantarellsås

  • 1 scharlottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 liter trattkantareller
  • 1 msk smör
  • 1 msk mjöl
  • 1 burk färskost med kantarellsmak
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk cremerfaiche

Gör så här: Stek lök, vitlök och kantareller i smöret i en kastrull. Pudra över mjölet och tillsätt mjölken under vispning. Vispa ner osten och avsluta med cremefraiche efter smak.