Salade Niçoise är en mycket omdiskuterad sallad med sina rötter i den franska staden Nice. Konflikten ligger i vad salladen får och bör innerhålla. Den ene menar att det endast får ingå råa grönsaker medan den andra hävdar att färskpotatis, gröna bönor och kronärtskocka är några av huvudingredienserna, en tedje påstår att sardellerna ska spela huvudrollen medan en fjärde part menar att sardellerna absolut inte ingår i originalreceptet osv osv.
För mig kännetecknas en Salade Niçoise med tonfisk, svarta oliver, gröna bönor, lök, tomat och ägg.
Det var just det mina vänner blev bjudna på igår med ett litet tillskott av salladsblad, avokado, grapefrukt, gurka och en kapris och sardelldressing. Till det åt vi stenugnsbakade surdegsbaguetter med citronsmör och hasselnötsolja.
Salade Niçoise 4 port
- 400 g färsk tonfisk
- skalet från en citron
- 4 ägg
- 1 ask mogna mini plommontomater
- 200 g gröna bönor
- 1 rödlök
- 1 kruka krispsallad
- 1 lite konservburk goda oliver
- 1 grapefrukt
- ½ gurka
- 1/2 kruka färsk timjan
Gör så här:
Koka äggen i ca 7 min så de blir lite krämiga men inte rinniga. Salta och peppar tonfisken. Stek fisken på hög värme i ca 1 min på vardera sida. Överstek inte! Gnid in tonfisken med olivolja, citronskal, timjan flingsalt ovh peppar. Låt fisken vila medan du gör tillreder resten av salladen. Koka de gröna bönorna 2-3 minuter och skölj sedan i kallt vatten. Dela tomaterna, strimla löken, hyvla gurkan, filéa grapefrukten, tärna avokadon, skala och dela äggen. Skiva tonfisken i tunna skivor. Lägg upp alla ingredienserna på ett stort fat. och ringla över dressingen.
Dressing
- 2 dl olivolja
- 1/2 dl balsamvinäger
- 1/2 dl rödvinsvinäger
- 2 tsk dijonsenap
- 1 msk kapris
- 1 msk svarta oliver
- 3 sardeller
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk spad från olivburken (om det är goda kalamataoliver)
- färsk timjan
- 1/2 tsk socker
- grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Finhacka oliver, kapris, sardeller, vitlök och timjan. Blanda samman med övriga ingredienser.
Hasselnötsolja
- 30 g hasselnötter
- 1 dl rapsolja
- Salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Rosta hasselnötterna i ca 15 min tills de är nougatfärgade rakt igenom och skalet lossnar lätt. Mortla nötterna, blanda ner oljan i morteln och rör om lite till. Smaka av med salt och peppar.
Det blir jättegott att doppa en bit bröd i den aromatiska oljan.