måndag 26 september 2011

Legymer i citronette


Legymer förklaras av national encyklopedin som kokta grönsaker och rotfrukter. Ordet Legym började användas i Sverige redan under 1700-talet. Det är en försvenskad variant av Legumes som betyder grönsaker på franska. Citronette är en variant av vinägrett där vinägern byts ut till citron.
Igår på söndagsmiddagen bjöd min moster oss på sin fantastiska fisksufflé. Jag fick i uppdrag att göra ett tillbehör och gjorde iordning en fräsch legymsallad.  Den är fantastiskt god och kompilerar den krämiga, luftiga sufflén på ett utmärkt vis. Till detta åt vi kokt potatis och skirat smör.
Legymer i Cironette 8 port
  • 4 morötter  (gärna olika färger)
  • 1 liten kålrot
  • 4 polkabetor
  • 1 knippe rädisor
  • 1 rödlök
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe persilja
  • 1 broccoliknippe
  • Citronnette
  • 1 dl rapsolja
  • 2 citroner
  • 2 msk honung
  • 1 msk dijonsenap
  • Salt och peppar

Gör så här: Skala rotsakerna och skiva dem tunt. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Koka grönsakerna ca 1 min, häll av dem i ett durkslag och spola med kallt vatten till de kallnat. Skiva rädisorna och rödlöken tunt. Grovhacka persilja och dill. Vispa ihop honung, olja och senap. Tvätta citronerna och finriv skalet. Blanda ner skalet och pressa ner juicen från en av citronerna. Blanda allt i en skål och servera.
Karins goda sufflérecept kanske kommer upp en vacker dag