måndag 2 januari 2012

Getostbulgur med rökt kalkonklubba

Råvaran Bulgur har en anrik historia och sägs vara världens första bearbetade livsmedel. Arkeologerna har hittat tecken som tyder på att grynet förtärdes av egypterna redan för 3000 år sedan. Bulgur är ingen egen sädesart utan består liksom couscousen av durumvete. För att framställa bulgur kokas durumvetet innan det torkas och sedan krossas till småbitar.
Jag tycker mycket om bulgur och blandar gärna ner det i ljumna sallader. Idag fick de krossade kornen sällskap med romansallad, getostkräm, färska dadlar, pekannötter och rökt kalkon.  Kombinatinonen med de söta dadlarna till getosten och den rökta kalkonen blir fantastiskt god!
            
Getostbulgur med rökt kalkonklubba 4 port

  • 3 dl bulgur
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 romansalladshuvud
  • Ca 10 dadlar
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl getostkräm
  • 1 dl pekannötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 rökta kalkonklubbor (eller annat rökt kötts tex. Skinka eller kassler)
Gör så här: Lägg bulgur, salt och vatten i en kastrull. Låt koka upp, sänk värmen och koka på svag värme i 7 min under lock. Ta av kastrullen från plattan och låt locket ligga på ytterligare 3 min.
Dela dadlarna och skär salladden i bitar. Blanda ner yoghurt, getostkräm och pressa ner vitlöken i den nykokta bulguren. Vänd ner de övriga ingredienserna och servera genast.