måndag 16 april 2012

Lågtempererad fläskkaré

 När jag växte upp åt vi grillad fläskkarré till middag varje fredag. Ja, VARJE fredag året om. Pappa gick ut på altanen och grillade de marmorerade köttbitarna i ur och skur, stålade sommarsol och isande snöoväder. Såserna och salladerna varierade från vecka till vecka men klyftpotatisen och den grillade karrén var ett stående inslag. Man skulle kunna tro att jag tröttnat på den ideliga middagen vid det här laget- men icke! Om jag var tvungen att välja en enda proteinkälla att äta resten av livet skulle det bli fläskakarré.  Jag älskar fläskarré, älskar den grillad, älskar den plommonspäckad, älskar den i form av pulled pork, kallskuren mm mm. I likhet med kossans motsvarighet högrev vinner karrén på lååångsam tillagning.


I fredags ville jag återuppliva gamla minnen och bjöd på en "fredagsmiddag á la Familjen Lansing" här hemma. Men i min lilla lägenhet utan både balkong och altan hade jag inget annat val än att tillaga den inomhus.  Eftersom jag ogillar att ”grilla” uppskivat kött i ugnen fick den bli helstekt.  Jag stoppade in stycket i fryst tillstånd och lät den vara inne på 75 graders värme i 24 timmar. När jag tog ut den ur ugnen gned jag in den med massor av örter och vitlök innan jag skivade upp den i kraftiga bitar och serverade med panmolle, klyftpotatis och en yoghurtsås . Köttet blir så mört och smakrikt att man blir tårögd för mindre! 

Lågtempererad fläskkarré
  • en stor bit fryst eller färsk fläskkarré
  • 2 msk salt
  • ca 1 liter vatten
  • 1 dl hackade färska örter( tex.timjan, basilika, oregano, rosmarin)
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • svartpeppar

Gör så här: Sätt ugnen på 80 grader. Lägg karrén i en ugnsfast gryta. Fyll upp grytan med vatten så det täcker 2/3 av karrén. Häll ner saltet i vattnet och stoppa i den i ugnen. Låt den stå till köttet blivit 80 grader varmt i mitten. Den kan aldrig stå för länge så ställ in den innan du går och lägger dig och ta ut den efter att du kommer hem från jobbet tagen eter. Blanda kryddor, finriven vitlök, olja honung och peppar. Gnid in karrén och servera.