måndag 5 december 2011

Inkokta clementiner med smörstekt lussekatt


Just nu är clementinerna fantastiskt goda och doften känns på långt håll när någon sätter klorna i den lilla frukten. För att göra dem ännu lite godare kokade jag in ett gäng i helgen. Jag kokade in dem i kryddor som hör julen till och serverade med smörstekta lussekattbitar, grädde och några pistagenötter.  


Inkokta clementiner med smörstekt lussekatt 4 port

  • 6 inkokta clementiner(se recept nedan)
  • 1 lussekatt (det går alldeles utmärkt med en några dagar gammal torris)
  • Extrasaltat smör
  • 1- 2 dl vispgrädde
  • ½ dl pistagenötter
Gör så här: Bryt lussekatten i cm stora bitar. Stek bitarna till gyllene i smöret. Vispa grädden, dela clementinerna och hacka pistagenötterna. Fördela allt på fyra tallrikar och hugg in!
Inkokta clementiner

  • 15 clementiner
  • 5 dl socker
  • 2 ½ dl vatten
  • 2 stjärnanis
  • 1 tsk hel kryddnejlika
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk grovt krossade kardemummakärnor
  • 1 vaniljstång
Gör så här: Skala clementinerna och försök få bort så mycket som möjligt av det vita. Lägg dem i en bunke. Koka upp vatten, socker och kryddor, låt koka till sockret löst sig. Häll den varma lagen över clementinerna. Låt svalna och ställ i kyl minst ett dygn innan de serveras.