söndag 3 juni 2012

Lakritsskum


Den lakrits vi kallar sötlakrits utvinns ur lakritsroten. Det är en söt massa som skrapas ur rotens inre mitt. Saltlakrits däremot får sin lakritston från det artificiella smakämnet salmiak.
Jag brukar göra det enkelt för mig och blanda ner hockypulver när jag ska smaksätta något med lakrits. Så även i dessa gräddbullar. De fluffiga sötsakerna är mycket enklare än vad man kan tro att göra hemma. Det ända du behöver är en bra termometer och en köksassistent med visp.
Den här gången hade jag chokladkex som botten men det går såklart bra med valfri favoritkaka, eller mandelmassa. HÄR Är ett tidigare recept på naturella gräddbullar.

Lakritsskum 15 st

  • 15 kex
  • 6 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 3 msk vatten
  • 1/2 dosa hockypulver
  • 200 g mörk choklad
  • 1 msk smaklös olja (tex raps)
Gör så här:Koka vatten och socker till 124 grader. Vispa äggvitorna lätt tills det blir vitt och lite bubbligt. Öka hastigheten och tillsätt sockerlagen i en stråle. Vispa på medelhastighet till marängmassan är rumstempererad och fast(Det tr ganska lång tid). Blanda ner hockypulvret. Lägg marängsmeten i en sprits/plastpåse och spritsa toppar på mandelmassabottnarna. Mält chokladen i en bunke över vattenbad, vispa ner oljan i cholkaden. Häll chokladen över skumtopparna med en sked. Ställ kallt tills chokladen stelnat. 

Bullarna går bra att frysa
topparna innan de hoppar ner i chokladen