Den lakrits vi kallar sötlakrits utvinns ur lakritsroten.
Det är en söt massa som skrapas ur rotens inre mitt. Saltlakrits däremot får
sin lakritston från det artificiella smakämnet salmiak.
Jag brukar göra det enkelt för mig och blanda ner hockypulver
när jag ska smaksätta något med lakrits. Så även i dessa gräddbullar. De
fluffiga sötsakerna är mycket enklare än vad man kan tro att göra hemma. Det
ända du behöver är en bra termometer och en köksassistent med visp.
Den här gången hade jag chokladkex som botten men det går
såklart bra med valfri favoritkaka, eller mandelmassa. HÄR Är ett tidigare recept på naturella gräddbullar.
- 15 kex
- 6 äggvitor
- 3 dl socker
- 3 msk vatten
- 1/2 dosa hockypulver
- 200 g mörk choklad
- 1 msk smaklös olja (tex raps)
Gör så här:Koka
vatten och socker till 124 grader. Vispa äggvitorna lätt tills det blir vitt och
lite bubbligt. Öka hastigheten och tillsätt sockerlagen i en stråle. Vispa på
medelhastighet till marängmassan är rumstempererad och fast(Det tr ganska lång
tid). Blanda ner hockypulvret. Lägg marängsmeten i en sprits/plastpåse och spritsa toppar på
mandelmassabottnarna. Mält chokladen i en bunke över vattenbad, vispa ner oljan
i cholkaden. Häll chokladen över skumtopparna med en sked. Ställ kallt tills chokladen stelnat.
Bullarna går bra att frysa |
topparna innan de hoppar ner i chokladen |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar