torsdag 7 juni 2012

Broccolispagetti med vårlök



Jag har haft ett konstigt sug efter broccoli de senaste dagarna. Idag rådde jag bot på det lilla begäret och lagade broccolipasta till lunch. Broccolin är en kålväxt som är nära besläktad med blomkålen. Den består av massvis med blomknoppar och skördas strax innan blommorna slår ut. Ibland skimrar broccolin violett i butiken. Det är ett tecken på att den skördats i sista sekund och knopparna är på väg att öppna sig.
Förutom broccoli blandade jag ner lite fänkål, vårlök, cocktail kapris och citronskal. Och så lite frön och olja på det. Fräscht enkel och gott.

 Broccolispagetti med vårlök 4 port
  • 300-400 g spaghetti
  • 1-2 buketter färsk broccoli
  • ½ Fänkål
  • 1 dl cocktail kapris
  • 1 knippe salladslök
  • Skalet från i citron
  • ½ dl rostade solrosfrön
  • Oliv-, eller rapsolja

Gör så här: Halvera lökarna och bryn dem i en het panna. Sänk värmen och låt de bli genommjuka. Strimla fänkålen fint och låt den ligga med i stekpannan. Koka pastan. Dela broccolin i mindre bitar och lägg ner dem i pasta kastrullen när 2 min av pastans koktid återstår. Tvätta och finriv skalet av en citron. Blanda den nykokta pastan och broccolin med fänkål, lök, kapris, citronsskal, solroskärnor och ringla över en god olja och ev lite citronjuice. Smaka av med salt och peppar och servera!


Till pasta vill jag ha broccolin i små bitar


häll på lite citron eller tryffelolja om ni gillar det!

Var noga med att löken blir genomstekt