I mellandagarna tar godiset slut... efter nyår tar frukten slut... nu är det bara den torkade frukten och nötter kvar.
Igår blandade jag ner några "julfikon" i en ljummen blomkålssallad. Eftersom de blivit lite hårda (där det legat nonchalant oemballerade) lät jag dem koka med i blomkålskastrullen några minuter. Då blir de snabbt mjuka och härliga igen.
Den här salladen är god till både kyckling och lamm.
Blomkålssallad med fikon & rökta mandlar 4 port
- 1 blomkålshuvud
- ½ d creme fraiche
- ½ tsk mald koriander
- ½ tsk spiskummin
- 5 torkade skivade fikon
- 1 dl rökta mandlar
- 100 g bladspenat
Gör så här: Dela blomhålen i grova bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Hacka den kokta blomkålen i små bitar. Blanda kålen med creme fraiche, koriander, spiskummin, fikon, handlar och spenat. Server som vegetarisk rätt eller tillsammans med kyckling eller lamm.
![]() |
De rökta mandlarna ger salladen en spännande och matig smak |
![]() |
En blandning av olika konsistenser och smaker |