onsdag 12 oktober 2011

Isterband med stuvade jordärtskockor och snabbinlagda rödbetor

Som jag skrivit i inlägget varm isterbandsmacka är jag en stor vän av isterband. Igår ugnsstekte vi några  goda band och åt tillsammans med stuvade potatisar, jordärtskockor och några snabbinlagda rödbetor.
Jag tycker att snabbinläggningen är ett gott alternativ till de köpta inläggningarna. Det går fort och betorna behåller sin krispiga konsistens. Jag låter mina betor ligga i lagen medan resten av maten lagas.
Isterband med stuvade potatisar och jordärtskockor 4 port

  • 4 isterband
  • 500 gram kokt potatis
  • 200 gram kokt jordärtskocka
  • 3 msk smör
  • 3 msk mjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk pepparrot.
Gör så här: sätt ugnen på Snitta isterbanden och lägg dem i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen ca 15 min. Skär potatisen och jordärtskockorna i minder bitar. Smält smöret i en kastrull. Blanda mer mjölet och rör till en klumpfri smet. Tillsätt mjölken under vispning, låt koka någon minut. Blanda ner rotsakerna och låt allt bli varmt under konstant omrörning. Servera med isterband och inlagda rödbetor. 

Snabbinlagda rödbetor

  • 2 stora rödbetor
  • ¼ dl ättika
  • ½ dl socker
  • 1 dl vatten
Gör så här: Blanda socker ättika och vatten tills sockret löst sig. Skala och finstrimla rödbetorna. Lägg rödbetorna i lagen och tåt stå medan du lagar resten av middagen.