torsdag 2 februari 2012

Rödbetspasta

Igår var det dags för rödbetor igen. Den här gången blev de mixade med getost och blandade i nykokt pasta. Det är inte för intet rödbetor och getost är en sådan uttjatad kombination, det är ju faktiskt otroligt gott!Rödbetspasta 4 port
  • ·         4 medelstora rödbetor
  • ·         200 g getost
  • ·         1 dl crème fraiche
  • ·         1 tsk dijonsenap
  • ·         1 tsk flytande honung
  • ·         Rikligt med färsk rosmarin
  • ·         4 port pasta


Gör så här: Koka rödvetorna mjuka. Rödbetorna med crème fraiche, getost(med kant), senap och honung. Blanda med nykokt pasta. Servera med rosmarin.fattiga riddare med blåbärsyoghurt


Fattiga riddare är namnet på en frukosträtt där torra brödskivor doppas i en pannkasksliknande smet och sedan steks i smör. När jag gick i lågstadiet hade jag och min bästa kompis en period när vi gick hem till mig efter skolan och stekte en variant av dessa fattiga riddare till mellis. Vi tyckte att det var vansinnigt gott och var glatt ovetande om faran med att använda spisen när vi var ensamma hemma.  Mig veterligen så hände det aldrig något allvarligt. Vi var ju bara två kreativa småkockar. På den tiden doppade jag dem inte i någon smet utan stekte bara brödet i smör. Men jag minns att vi varken snålade på sockret eller kanelen.
 Nu har det gått ganska många år sen dess och jag glömmer fortfarande spisen på ibland, men det stoppar mig inte från att fortsätta laga mat. Här om dagen stekte jag fattiga riddare igen. Den här gången hopade jag över kanelen och åt dem tillsammans med turkiskyoghurt och blåbärssylt istället. Det smakade minst lika gott som i lågstadiet!


krispiga och fina ska de vara!
Fattiga riddare 4 port
·         8 skivor vitt bröd
·         2 dl mjölk
·         1 dl mjöl
·         1 ägg
·         Ca 1 dl socker
·         Smör att steka i ca 2 msk
·         Turkisk yoghurt och blåbärssylt till servering
Gör så här: blanda mjölk, mjöl och ägg till en slät smet. Smält smöret i en teflonpanna. Blanda ner smöret i smeten. Doppa brödet i smeten och lägg några brödskivor i pannan. Strö över socker och vänd brödskivan när den blivit gyllenbrun. Stek till den andra sidan fått samma färg. Upprepa till brödbitarna är slut.