torsdag 26 januari 2012

rödbetor med brynt smör

Skirat smör i all ära men inget går upp mot det brynta. När smöret bryns får det en helt ny karaktär. En söt och nötig doft sprids från den småputtrande, smörfyllda lilla kastrullen under tillredning. En doft som påminner mycket om rostade hasselnötter och nougat.  På franska kallas brynt smör för beurre noisette vilket betyder just hasselnötssmör.
 Smöret är gott till allt möjligt, inte minst till fisk. Igår hällde jag det över några kokta rödbetor. Det blir en enormt god och enkel förrätt tillsammans med krutonger och citron. Men även som huvudrätt till en fiskbit och kokt potatis.
Det är enklast att bryna smör i stora mängder. Därför bryner jag ganska mycket åt gången som jag sedan kan förvara i kylskåpet till nästa gång jag är sugen på det.·         4 Rödbetor
·         2 dl krutonger (receptet hittar ni här)
·         1 Citron
·          ½ dl färsk rosmarin
·         200 gram smör (om det blir över går det bra att spara i kylen)
Gör så här: Koka rödbetorna i en kastrul med vatten, koktiden varierar beroende på betornas storlek och färskhet. Den färdigkokta betan ska vara mjuk som en färdigkokt potatis.  Lägg smöret i en lite kastrull. Låt smöret smälta på medeltemperatur. Låt smöret stå kvar på plattan tills det fått en nougatfärgad ton.  
Servera de nykokta betorna med brynt smör, krutinger, citron, rosmarin, salt och peppar.