lördag 31 december 2011

Grönkålpasta med fetaost


Nu är det säsong för den underbara och smakrika grönkålen. Jag blir lika glad varje år när de stora trågen med den ymniga grönsaken dyker upp på grönsaksavdelningarna.  Grönkålen som även kallas bladkål är mycket köldtålig. Den kan växa under snö och sedan skördas efter behov.
Kålen kan vara lite kärv i smaken till en början men efter några köldnätter blir den mildare. Många använder den främst som dekoration på julbordet med den är även otroligt god att äta. Igår gjorde jag en pastasås av grönkål, rostad mandel och fetaost.
 Har man massor av cheddarost eller annan ost kvar efter jul går det alldeles utmärkt att riva ner den i mixern istället för fetaosten.

Jag sparar nägra kålblad för lite konsistensvariation

Grönkålspasta med fetaost 4 port

  • 1 kg grönkål
  • 250 g fetaost
  • 1 ½ dl rostade mandlar (se hur man rostar här)
  • ½ dl torkade tranbär
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 4 port valfri pasta
  • Salt och peppar
Gör så här: Riv grönkålens blad från dess stjälkar. Kara stjälkarna. Koka upp en kastrull med vatten. Koka grönkålen ca 0,5- 1 min eller tills den blivit mjuk.
Mixa den varma grönkålen tillsammans med 1 dl rostade mandlar, pressad vitlök, fänkålsfrö och 200 g fetaost (spara ev. lite grönkål omixad). Smaka av med salt och peppar.
Koka pastan enligt förpackningen och blanda den sedan med grönkålen tranbären och den resterande fetaosten och mandeln. Ät genast.

Koka inte kålen för länge, då blir rätten brun!