Lammrostbiff är ett mycket mört och smakrik kött som passar förträffligt till grillning. Rostbiffen är den översta delen av lammsteken men säljs numer ofta separat. Köttbiten varierar i storlek och väger i regel mellan 300 och 1000 g. När jag grillar lammrostbiff till flera personer försöker jag få tag i bitat av lite olika storlekar. Då kan jag grilla allt kött under lika lång men ändå tillfredställa såväl de som vill ha köttet blodigt som de som vill ha det lite mer genomstekt.
När jag har mycket örter och andra grönsaker i marinaden väntar jag med att marinera tills efter grillningen. När köttet är varmt kan de suga åt sig smakerna och den finns ingen risk att örterna blir brända. Jag kryddar således bara köttet med salt och peppar innan jag lägger det på grillen.
Till köttet serverade jag sparriskräm och en sallad med brie och kanderade pumpakärnor, bakad vitlök och pinfärsk potatis från det egna landet.
Brieosten gräddiga smak passar perfekt till den nykokta färskpotatisen |
Lammrostbiff 4 port
- 600 g lammrostbiff
- 5 soltorkade tomater
- ½ av oljan från burken med de soltorkade tomaterna
- 1 vitlöksklyfta
- Persilja, rosmarin
- Salt och peppar
Gör så här: Salta och peppra köttet. Grilla på svag värme tills de fått en inner temp på ca 60 grader (57 blodigt, 75 genomstekt.) Vänd ofta. Finhacka tomaterna och örterna, pressa vitlöken och blanda ingredienserna med oljan. Gnid in de varma, nygrillade köttbitarna med marinaden och låt vila ca 10 min före servering.
Sparriskräm 8 port
- 1 burk crème fraiche
- 1 burk Philadelphiaost
- 2 knippen sparris, utan knoppar (spara knopparna till salladen)
- 1 tsk dijonsenap
- Finhackad Persilja och timjan
- Salt och peppar
Gör så här: Skala och koka sparrisen. Mixa och sila den kokta sparrisen till en fin puré. Låt purén svalna. Vispa crème fraiche luftigt, vispa ner Philadelphiaosten. Blanda ner sparrispurén och de övriga ingredienserna.
Bakad vitlök 8 pers
Gör så här: Halvera vitlökarna, baka i ugnen i ca 30 min eller tills de blivit mjuka på 200 raders värme
Sallad med brie och kanderade pumpakärnor
- 250 g brieost
- 1 dl pumpakärnor
- ½ dl socker
- 1 romansalladshuvud
- 2 knippar rädisor
- 1 knippa vårlök
- 300 g sockerärtor
- 1 gurka
Gör så här: Rosta pumpakärnorna i en het panna. Smält sockret i en annan panna. När sockret smält, tillsätt pumpakärnorna och vänd om. Häll ut dem på bakplåtspapper, salta och låt svalna. Skiva rädisor, sockerärtor, gurka och vårlök. Skär osten i grova bitar. Lägg allt på ett stort fat och strö över pumpakärnorna på toppen.
Lammrostbiff, Sparriskräm, briesallad, bakad vitök och färskpotatis |