torsdag 29 september 2011

Fylld paprika med heta korvar


Under 70- talet var de fyllda paprikorna en riktig "matfluga". De stoppades med allehanda fyllningar och de vanligaste var troligen risröra eller köttfärs.
Som så många andra utnötta och sedan bortglömda gamla klassiker smakar den fyllda paprikan fantastiskt gott. Paprikan blir mjuk och lite krämig och fyllningen kan förstås varieras efter tycke och smak.
Själv fick jag av naturliga skäl aldrig uppleva 70- talets paprikor och kan därför inte förnimma mig om hur de smakade.
Men idag fyllde jag några paprikor med en couscoussallad smaksatt med ajvar och fetaost.
Ajvar relish är en grönsaksröra som i huvudsak lagas av paprika och aubergine.


             

  • 3 dl couscous
  • 2 ½ dl vatten
  • 1 dl ajvar relish
  • 12 champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl solrosfrön
  • 1 knippe färsk persilja
  • 200 g fetaost

Gör så här:
Blanda couscous och ajvar relish i en bunke. Koka upp vattnet häll det över couscous blandningen. Täck bunken med plastfolie och låt stå 5 min. Sätt ugnen på 200 grader.
Skär av toppen av paprikorna och gröp ur kärnhuset och det vita. Skär av en liten bit av botten, så paprikorna kan stå stadigt.
Hacka champinjoner, lök och vitlök, bryn i olja och blanda ner i couscousen. Dela fetaosten i bitar och tillsätt den och solrosfröna till couscous blandningen.  Fyll de urgröpta paprikorna med blandningen och ställ i en oljad ugnssäker form. Lägg på locket och baka i ugnen ca 30 min.
Ta ut formen ur ugnen, ringla ev. över lite olivolja. Servera med den sallad och het korv ( eller annat kött eller kyckling).